miercuri, 9 iulie 2014

Obiective turistice in Oltenia


Pestera Muierii ( Baia de Fier)


            Aceasta zona turistica, Pestera Muierilor ( sau Pestera muierii), este amplasata in imediata apropiere a comunei Baia de Fier din judetul Gorj, in depresiunea Getica a Olteniei, reprezentand pentru aceasta zona un foarte mare obiectiv turistic.
           Pe vremuri in timpul razboaielor, aceasta pestera era utilizata de catre femei si copii in scopul de a se ascunde de cei care-i atacau, dealtfel de aici i se trage si numele de Pestera Muierilor.
            Galeriile din aceasta pestera, sunt urmare a carstificarii calcarelor dupa infiltrarea apelor din raul Galbenul, galerii ce sunt asezate pe patru niveluri si insumeaza o lungime totala de 3600 de metri.
            Traseul acestei zone turistice Pestera Muierilor, este special amenajat si pus la dispozitia turistilor, acest traseu fiind amplasat in etajul superior, cu o lungime de 573 de metri si este electrificat, aceasta pestera fiind prima din Romania care este electrificata.
            Nivelul inferior al pesterii este format din rezervatia speologica la care turistii nu au acces. Cei care vor sa viziteze acest obiectiv turistic si sa ramana peste noapte in zona Baia de Fier ar trebui sa verifice disponibilitatea locurilor de cazare folosint site-uri precum Cazare10.ro .


Pestera Polovragi


          Aceasta pestera este amplasata in zona Oltenia, in comuna Polovragi, jud. Gorj.
            Pestera Polovragi a luat fiinta datorita erodarii calcarului jurasic din Muntii Capatanii, aceste erodari fiind efectuate de catre apele raului Oltet care trece prin zona.
            Datorita faptului ca pestera este situata in cheile Oltetului, formate  intre Muntii Capatanii si Parang, si de jur imprejur fiind inconjurata de padurea Polovragi, ii ofera acestei pesteri o pozitie deosebita.
            Accesul in pestera se efectueaza printr-o deschizatura generoasa amenajata, care duce spre prima incapere a pesterii Polovragi.
            Peretii acestei incaperi sunt insemnati cu cateva inscriptii, care ne-au dus cu gandul ca din cele mai vechi timpuri, aici s-au adapostit si au trait oameni din aceste locuri.
            Turistilor nu le poate fi pus la dispozitie decat cca 800 de metri.
             Aceasta pestera a luat fiinta datorita apelor Oltetului in drumul de calcare jurasice ce vin din sudul muntilor Parang si Capatanii, , care este lat de 1-1,5 km, aici avandu-si originea si un izvor carstic care se regaseste in chei, in fata portalului pesterii.
            Pestera este compusa dintr-o galerie orizontala principala, din care, in special in prima si ultima zona a ei se desprind unele mici galerii laterale, multe dintre acestea colmatate cu aluviuni.

            Polovragi a fost cunoscuta din cele mai vechi timpuri, in urma cercetarilor arheologice efectuate au iesit la suprafata urme materiale ce datau din epoca bronzului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu